Recenzie Film: Divergent (2014)

divergent_quad

Regia: Neil Burger

Distribuția: Theo James, Shailene Woodley, Kate Winslet, Ashley Judd, Jai Courtney, Zoë Kravitz

Pe o piata cinematografica oarecum saturata de distopii si-a facut loc si Divergent, romanul de debut al Veronicai Roth. In ciuda asemarilor cu trilogia The Hunger Games sau The Maze Runner, Divergent a reusit sa atraga publicul cu o poveste unica, cu element deosebit – un divergent.

Cu actiunea proiectata intr-un Chicago apocaliptic unde pacea domneste de aproape 100 de ani in mare parte datorita sistemului de guvernare, intalnim o lume structurata in cinci factiuni, fiecare cu propriile reguli si virtuti:

Abnegatie – cei care fac partedin aceasta factiune sunt cei care cred ca omenirea a esuat din cauza invidiei, lacomiei si a vanitatii.

Candoare – ii gasim pe cei onesti, ce spun adevarul indiferent de situatie si cei ce dispretuiesc omenii duplicitari.

Prietenie – sunt caracterizati de bunastare si liniste. Sunt pasnici, iubitori si buni la suflet. Vad in omeni setea de putere si agresivitatea.

Eruditie – sunt persoane insetate de cunoastere, seriosi, inteligenti, care considera ca oamenii sunt ignoranti.

Neinfricati – principalele caracteristici definitorii sunt curajul si indrazneala. Cei care fac parte din aceasta factiune cred ca problemele omenirii provin din lasitate. Menirea lor este sa pazeasca si sa protejeze orasul inconjurat de zid.

Insa pe langa aceste grupari regasim si persoanele fara factiune, cei izolati de comunitate datorita imposibilitatii lor de a trece de probele de initiere sau cei care au plecat de bunavoie. Deasemeni, cei cu spirit liber si dorinta de libertate care se impotrivesc regulilor sistemului sunt exclusi din societate.

Eroina, intruchipeaza tipul adolescentului cuprins de panica atunci cand in fata i se asterne un viitor incert. Nascuta in Abnegatie, Betrice a stiut intotdeauna ca este speciala si in urma ceremoniei de alegere a faciunii ea alege Neinfricare din dorinta de afirmare. Insa lumea pe care o gaseste aici nu este nici pe departe ce si-a imaginat.

In prima parte a filmului, regizorul ne-a tinut in suspans cu creionarea portretului eroinei, prelungind astfel drumul catre actiunea propriu zisa. Insa asteptarea a meritat. Scenele de actiune au fost foarte bine realizate si cu toate astea au fost destul de scurte. Finalul a fost interupt brusc, facandu-ma sa ma intreb daca nu cumva cei de la cinema au gresit rola cu filmul. Un plus au fost si scenele derulate in vis. Mi-au adus aminte de Inception, Limitless si The Illusionist.

Divergent este un film cu actori mai putin cunoscuti, insa am fost placut surprinsa sa aflu ca Kate Winslet va juca in film. Cred insa ca rolul ei merita exploatat mai mult. Publicul insa va sustine actorii si deja numarul fanilor creste vazand cu ochii.

Mergeti la film daca nu cumva ati fost pana acum. Dupa parerea mea merita vazut.

Image

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: